3 часа сменяха шефа на ВиК

Мисия Варна

13-11-2009, 15:39

Снимка:

ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Малко повече от 3 часа отне днес смяната на шефа във „Водоснабдяване и канализация Варна”. Началото на общото събрание, в дневния ред на което беше заложено отсраняването на досегашния управител Валентин Вълканов, бе в 13.00 ч.

Още в първите минути представителите на държавните 51% в дружеството – Христо Станков и Снежа Денкова, демонстрираха мускулите на мажоритарен собственик и не допуснаха малките акционери да изберат нито председателстващ събранието, нито протоколиращ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


С първата роля се нае лично наместникът на министър Росен Плевнелиев – Христо Станков, а протоколът пое юридически съветник на областния управител.


След първата малка победа на големия акционер събранието влезе във втори тупик – Христо Станков поиска медиите да напуснат, с което разбуни залата. Част от кметовете обявиха, че ще излязат, ако медиите бъдат изгонени. Управителят на дружеството Валентин Вълканов декларира, че нищо не го притеснява и не бива да има тайни в едно публично дружество. След което човекът на министъра влезе в серия телефонни разговори, за да иска инструкции как да излезе от ситуацията. В крайна сметка смяната на върха във „ВиК” стана в присъствието на журналисти, които бяха дописани в регистъра с участниците в събранието, но без право на глас.


Междувременно демонстрацията на сила от позицията на 51% собственост разгневи част от кметовете и те обявиха, че не искат да участват в сбирка, в която им е отредена ролята на фигуранти. Някои от тях – на Бяла и на Аврен, напуснаха събранието. Представителят на варненските 35 на сто във „ВиК” Красимир Маринов пък реши, че му е ден да води спор с МРРБ по проблемите на развитие на водния сектор, управлението му и компетентостта на хората, които го реализират.


Председателстващият събранието Христо Станков обаче не мръдна и на йота от зададените му от министър Росен Плевнелиев инструкции – да приеме за сведение отчета на „ВиК – Варна” и да смени действащия управител Валентин Вълканов с новия – Веселин Русев.


И след 3-часов спор дали е редно да се маха управител, който е довел дружеството до близо 3 млн. лв. печалба и почти 10 млн. лв. налични по сметките, Станков реализира смяната.


От 16.00 часа шеф на  „ВиК – Варна” ООД е 49-годишният инженер и досегашен шеф на водоснабдителното дружество в Златни пясъци Веселин Русев. С „не ги познавам” новият управител отклони въпросите дали ще запази хора от екипа „Вълканов”. Точно толкова лаконичен той бе и по темата има ли подреден екип. Отговорът на новия управител бе: много бегло.


Доста по-словоохотлив Русев се оказа по неплатените сметки на Златни пясъци за вода. Но само до факта, че дългът от 304 000 лв. е стопен на 73 000 лв. и е практика задълженията да се погасяват след активния сезон – до Нова година.


Защо обаче Златни пясъци плаща 1000 кубика, а за пречистване влизат два пъти повече, новоизбраният управител се въздържа да коментира. Не отговори и на представителя на община Варна Красимир Маринов дали варненци скоро ще започнат да плащат по 2.98 лв. за кубик вода, както правят живеещите на територията на „ВиК – Златни”.


„Водата няма цвят. Затова съм доволен, че оставям дружеството с близо 3 млн. лв. печалба и над 9 млн. лв. по сметките”, коментира досегашният управител Валентин Вълканов, с което намекна, че приема смяната си като политическа. Представителят на МРРБ Христо Станков обаче не пропусна да му отвърне, че тепърва проверки ще установяват реалното състояние на дружеството.


Минути след избирането си на поста управител на „ВиК Варна” на въпроса чий кандидат е Веселин Русев каза – на министерството. И обясни, че е безпартиен.


Познавачите на задкулисието в ГЕРБ край морето обаче писаха втора червена точка в полето на областния лидер Павел Димитров, който, след като наложи Данчо Симеонов за губернатор, сега успешно лансира свой кандидат и за „ВиК”.