Продажбата на общински жилища се запъна

Мисия Варна

13-11-2009, 15:31

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Продажбата на общински жилища във „Владиславово” и „Младост” не успя да мине на днешната сесия на Общинския съвет въпреки трите гласувания. Препъникамък се оказа критерият колко години трябва да са живели под наем в тях хората, за да имат право да ги купят.

Кметът на Варна Кирил Йорданов оспори решението на Общинския съвет право на покупка  да имат наемателите, които са живели в тях минимум пет години.

 

Според Йорданов приетото от съветниците решение противоречи на наредбата, според която право на покупка на апартаментите имат хората, които са им били наематели минимум две години. Става въпрос за 150 общински жилища за настаняване под наем в районите „Владиславово” и „Младост”, които трябваше да бъдат преместени във фонда за продажба.


„Нека да се съобразим с наредбата и да дадем възможност на повече бедни хора да си купят жилища. Във „Владиславово” например има постъпили 101 молби, от които 51 отговарят на всички изисквания. При въвеждане на изискването за минимум 5 години ползване под наем, хората които могат да си купят апартамент се свиха до 17”, обясни зам.-председателят на ОбС и шеф на финансовата комисия Янко Станев.
Той подчерта, че с въвеждането на 5-годишен срок, годни за продажба се оказват едва 33% от 101 жилища във „Владиславово” и 48 в „Младост”.


„Как е възможно социалнослаби, които са настанени в тези апартаменти, за две години да съберат пари да си ги купят. Какво ще кажат хората, които с години чакат да си купят жилища?”, попита Радослав Коев от „Отечество”.


Предложението срокът да падне от 5 на 2 години обаче не беше прието. Не мина и 5-годишният срок, който съветниците бяха приели на предната сесия. Въпреки че предложението беше подложено на прегласуване, то отново не беше прието.

 

„Няма как да бъде осъществена продажбата на апартаментите. След като не взехме решение за прехвърлянето на жилищата във фонд „Продажби” няма как да преминем към гласуване на предложението апартаментите да се продават на цена с 20% по-висока от данъчната оценка”, обясни председателят на ОбС Борислав Гуцанов.


През следващата седмица ще се проведе съвместно заседание на комисиите по собственост и социални дейности, на което ще бъде обсъдена новата наредба за общинските жилища. Работната група, която изготвя наредбата обаче се обединила около изискването общински жилища да се продават на наематели, които са ги ползвали поне пет години.


„Проектът за новата наредба ще бъде публикувана на сайта на общината. Преди нейното приемане трябва да мине двуседмичен срок за постъпване на мнения. Всички процедури едва ли ще са приключили преди Нова година”, предполага председателката на комисията по собственост и стопанство Валерия Ангелова.