Доц. Борисов: Няма да изпълним актуализирания бюджет на Варна

Мисия Варна

13-11-2009, 11:00

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

12:30. Общинските съветници потвърдиха актуализацията на общинския бюджет, която бе оспорена от областния управител на Варна Данчо Симеонов. Против гласуваха местните депутати от ГЕРБ, присъединилите се към тях съветници от ГЛАС, СДС и ДСБ. Групата на Веселин Марешки гласува „въздържал се”.

Съветниците от ГЕРБ обявиха предварително, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета. В специална политическа декларация те посочват, че са се запознали с отчета на бюджета в деня на сесията. Председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов контрира, че отчетът е стоял един месец в стаята на общинските съветници и специално е отложил сесията, за да могат всички да се запознаят с него.

 

„Към края на септември бюджетът е изпълнен на 75%. Не вярвам, че за останалите три месеца до края на годината ще успеем да съберем останалите 25% от средствата, защото приходите от данъци обикновено идват в началото на годината. Затова няма да подкрепя актуализацията на бюджета”, обясни Стелиян Севастиянов от ДСБ.
Според него проблемът тръгвал от закона за местното самоуправление, според който Общинският съвет не е постоянен орган. „Няма как да контролираме администрацията като идваме средно веднъж месечно за сесия и веднъж седмично на комисия. Общинският съвет трябва да бъде постоянен орган”, смята Севастиянов.


„Наистина 228 милиона лева са непосилна цел за макрорамката на бюджета, но трябва да направим актуализацията, защото сме длъжни да отразим държавната субсидия и дофинансирането за капиталовата програма. В актуализацията трябва да посочим и кредита от 4 млн. лв. за мостово финансиране, който няма да получим тази година, но трябва да бъде отразен в бюджета”, посочи зам.-кметът по финанси на община Варна доц. Борислав Борисов.


Той определи като проблем събираемостта на приходите от продажба на общинско имущество и постъпленията от сделки с недвижими имоти. Допълнителна тежест оказва и фактът, че 10% от средствата за държавно делегираните дейности в размер на 9 млн. лв. няма да бъдат отпуснати.


„Ако не гласувате актуализацията на бюджета, няма как да дадем 1,138 млн. лв. за издръжка и заплати за новите детски градини, 300 000 лв. за транспорт, 278 000 лв. за социални центрове и 300 000 лв. за детските ясли”, обясни доц. Борисов.