Поне 20 на сто по-малко пари влизат в хазната на Варна

Мисия Варна

12-11-2009, 19:37

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Най-малко 20 на сто по-малко от планираните постъпления ще влязат в хазната на морската столица тази година, прогнозира финансистът на града доц. Борислав Борисов.

С 10% няма да достигнат планираното парите за държавно делегираните дейности. Още толкова намаление финансовият екип на града очаква при постъпленията от данъци.

„Това, че актуализираме бюджета от 200.9 млн. лв. на 228 млн. лв.,

не означава, че парите на града са станали повече. Това са средства, спечелени от проекти и други целеви програми, които повишават макрорамката”, обясни Борисов.

Пред ВарнаУтре ковчежникът призна, че и Варна търпи  негативи от спрените плащания от страна на държавата по спечелени проекти.

„Нямаме дори авансово плащане по ремонтите на детските градини. Частично успокоение са ни сигналите от МРРБ, че тръгват парите за ремонта на отсечката към  село Каменар, които са 2.3 млн. лв.”, обясни финансистът.

Въпреки тежкото финансово състояние той гарантира, че социалните плащания за бедните и болни варненци са гарантирани. Ограничения ще има в капиталовата програма, която общината ще реализира – както до края на тази година, така и през следващата – 2010-а. Затова и за догодина екипът на Борисов разчита финансите с помощта на нов банков кредит.

Последният – в размер на 15 млн. лв., общината успя да изтегли след един неуспешен опит, в който банките не пожелаха да кредитират хазната. След директно договаряне общината е успяла да убеди Уникредитбулбанк и ЦКБ да й отпуснат по 7.5 млн. лв. Парите обаче ще покрият плащанията по тазгодишната капиталова програма, която вече е реализирана.

В момента сме в отражението на кризата, когато е ред на вторичният негативен ефект. Той пада изцяло върху бюджета, тъй като той поема безработните и разходите по преструктурирането на икономиката и преквалификацията на кадрите. В средата на 2010-а г. има реални шансове икономиката – национална и регионална, да тръгне нагоре, прогнозира Борисов. Неговата прогноза обаче е, че едва през 2012-а г. тя ще достигне до нивата си от 2007-а.