Общинските фирми в холдинг и с вносни мениджъри

Мисия Варна

11-11-2009, 17:01

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Общинските фирми да влязат в холдинг, а управлението им да поемат външни мениджърски екипи.

Тази стратегия за управление на компаниите, собственост на община Варна, зрее във финансовата дирекция на кмета Кирил Йорданов, научи ВарнаУтре.

„Няма да внеса за обсъждане идеята за холдинг, докато не усетя, че тя може да разчита на достатъчна подкрепа”, коментира пред „ВарнаУтре.бг” зам.-кметът по финанси доц. Борислав Борисов.

 

Той обаче не отрече, че концепцията за създаване на общински холдинг му допада и тя би била по-ефективна в управлението на общинския бизнес.

 

 

Идеята Борисов и екипът му харесали от партньорите на община Варна в администрацията на немския град Хамбург.

 

„Имаме изключително разнообразни като дейност фирми. Вярно е, че част от тях имат чисто социални функции, но дори и в сектора здравеопазване може да се мисли за управление, което да носи печалби”, обясни Борисов.

 

Според него външният професионален мениджмънт щял да замени сегашните партийно-квотни директорски бордове и гарантира чисто икономически подход в управлението на общинските активи и да създава условия за по-добри икономически резултати.

 

Какъв ще е финансовият ефект от обединяването на общинските фирми в холдинг все още не е ясно, защото не е възложен професионалният анализ на преструктурирането в общинския бизнес. В него като самостоятелни дружества в момента функционират бившите поликлиники – сега ДКЦ, „Пазари”, „Обреди”, „Градски транспорт”, Общинска охранителна фирма, Ученическо и столово хранене, ССД.

 

„Икономическият принцип на управление е задължителен както за фирмите, така и за общинските услуги и продукти, които като администрация предлагаме”, обясни ковчежникът на Варна. С този мотив екипът му поискал от ОбС въвеждането на такса от 2% режийни разноски върху сделките с недвижимости.

 

„Ние правим разходи по тях – плащаме на външни оценители, на комисии и пр. процедури и е редно тези услуги да бъдат таксувани”, обясни Борисов. Той не скри, че, въпреки отказа на правната комисия и тази по собственост да одобрят 2-процентната такса, ще настоява за дискусия по темата в пленарната зала на градския парламент.