Криза: Измамниците се развихриха, измислят нови схеми

Архив Варна

10-11-2009, 12:47

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Нови схеми за измами са засечени във Варна, казаха от полицията. Вчера по обед 48-годишна варненка стана жертва на новия подход на хитрите престъпници.

Непознат мъж се обадил на мобилния телефон на дамата и й обяснил, че печели 1000 лв. и плазмен телевизор, без да й даде подробности от къде е наградата. За да си вземе новите придобивки обаче непознатият я накарал да купи ваучери за мобилни телефони за 60 лв. и да му продиктува серийните номера. Жената изпълнила стриктно всички условия, но така и не се сдобила нито с плазма, нито с пари. По-късно следобед подала жалба в полицията, но измамникът все още не е известен.

Освен това из жилищните блокове в крайните квартали обикалят жени на около 40-45 години и събират пари за благотворителност, срещу което дават хартийки с размера на автобусни билетчета, копирани на ксерокс, за 50 ст., 1, 2 и 5 лв.

От полицията предупреждават, че няма фирми, които да се обаждат по телефон на хората, за да им дават награди. Без значение дали става въпрос за телевизор, пари, миксер или нещо подобно. Пари за благотворителност също не се събират по този начин. Всяка благотворителна акция се обявява предварително, а представителите, които имат право да събират пари, са длъжни да представят документи от сдружението, което ги е оторизирало за тази дейност.