Социолози: Фандъкова печели на първи тур

Новините

10-11-2009, 08:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова ще спечели кметските избори в София още на първи тур, сочат социологически проучвания. Според изследване на агенция СКАН Фандъкова печели 68,7%, а основният й опонент Георги Кадиев от БСП взима едва 13% от гласовете. Трети с 1,7% се нарежда кандидатът на ССД Иван Антикаджиев, следван от Павел Попов от РЗС с 1,3%. С много малка разлика в гласовете след Попов е кандидатката на Социалистическия младежки съюз Мая Георгиева – 1,2% , а независимият Теодор Дечев събира едва 0,2%. Данните от проучването бяха представени от Райко Иванов от агенция СКАН в предаването „Тази сутрин” на бтв.
Според социолога внушителната преднина на Фандъкова все пак е под въпрос и зависи от избирателната активност. Данните на изследването се отнасят към 35-40% избирателна активност. Иванов подчерта, че 53,9% от симпатизантите на ГЕРБ са заявили, че няма да отидат да гласуват. На същото мнение са 10,7% от поддръжниците на БСП и 3,1% от привържениците на РЗС.
ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила в София с 49,6%. С най-голямо доверие сред столичани се ползва министър-председателят Бойко Борисов, който има подкрепа от 70,4% от анкетираните. С близо двойно по-нисък рейтинг след премиера се нарежда президентът Георги Първанов - 39,5%. Малко след него с 39,1% е вътрешният министър Цветан Цветанов. 18,1% пък харесват лидера на СДС Мартин Димитров.