Преходът не бил режисиран

Новините

10-11-2009, 08:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Ако ДС беше такъв фактор и имаше толкова пари, каквито й приписват митовете, промяната у нас нямаше да се случи. Това с куфарчетата звучи крайно несериозно”.

Това заяви бившият шеф на Шести отдел на ДС Димитър Иванов в предаването „ Тази сутрин” на бтв.
Той се разграничи от Татяна Дончева, която преди седмица повдигна темата за червените куфарчета.
„Сценарий на прехода не е имало. Резултатите, които виждаме 20 години по-късно доказват, че преходът не е бил режисиран. Ако имаше някакъв сценарий, нямаше да настъпи тотален хаос в началото на 90-те”, отсече Иванов.
Той категорично отрече бившата ДС да е имала някаква роля в създаването на престъпните групировки у нас. Според него първите групировки възникнали в суматохата, когато системите за вътрешна сигурност на държавата били разбити. Той отрече твърдението на бившия военен министър в кабинета на Димитър Попов Димитър Луджев, че „Мултигруп” е била създадена, за да се изправи срещу структурите, които Андрей Луканов инициирал.
„Бях на 38 години с три деца, когато заедно със съпругата ми останахме без работа. Въпрос на шанс беше, че Илия Павлов ми се обади първи и ме покани да работя в Мултигруп. Както Илия казваше по-късно – все едно да намериш златна пара на улицата и да не я вземеш", обясни попадането си в Мултигруп Иванов.
Според него ГЕРБ все още не е партия. „Има един Бойко Борисов, който е еманацията на енергията на българския народ, която периодично избухва. Той е героят на нашето време. Дано успее да се задържи още 2-3 години”, заяви Иванов.
Той отсече, че у нас има само една истинска партия със 120-годишна история и това е БСП. Затова нямало как да се разцепи. Станишев пък не бил на нужното лидерско ниво, след като изпитвал паника от ситуацията в партията. Липсвало му или опит или бил ял малко бой навремето.