Правителство в сянка връща НДСВ във властта

Архив Варна

07-11-2009, 11:50

Снимка:

АРХИВ: ВАРНА УТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Правителство в сянка ще направи НДСВ, ако лидер на партията стане досегашният министър на държавната администрация Николай Василев.

Според него това е партията с най-голям управленски опит и потенциал. "Ако не направим правителство в сянка, нашите хора ще се разпилеят", коментира Василев във Варна днес. Тук той представя платформата си за управление на партията заедно с другите трима претенденти. Изборът е на 28 ноември - денят, в който ексминистърът навършва 40 години. "Чувствам се прекрасно, върнах се към любимата си работа - на инвестиционен банкер. Сега имам повече свободно време - най-вече за дъщеря ми, която вече е на 2 години", обясни именитият варненец.


Правителството в сянка ще заседава в четвъртък - ден след министрите на Бойко Борисов. То ще взема собствени решения по дневния ред на реалния кабинет, ще подготвя законопроекти, но за разлика от правителството на ГЕРБ, често ще заседава извън столицата. "Ако не направим правителство в сянка, нашите хора ще се разпилеят", вярва Николай Василев. Той е убеден, че макар и да тръгва от нулата, рейтингът на "сянката" бързо ще се доближава до одобрението на "оригинала", който ще става все по-непопулярен.


На първо място в платформата си обаче кандидат-лидерът поставя излизането на НДСВ от ролята на центристка и балансираща партия. "Не искам НДСВ да бъде безличен балансьор в центъра. Ние никога не сме били центристи и никога няма да бъдем, защото сме най-реформаторската и на практика дясно-центристка партия в България. Много уж десни партии правят леви коментари, дори и сега - по бюджет 2010". Така Василев мотивира предлаганата от него промяна, която е и основното му различие с останалите претенденти за поста - Христина Христова, Биляна Раева и Илия Лингорски. Сред другите предложения на ексминистъра е създаването на специализирани организации към НДСВ - освен съществуващите младежка и женска, също и на бизнеса, на хората с увреждания, на българите в чужбина, на различните етноси, както и Национален корпус на доброволците.


Сред основните грешки на НДСВ през последните години, според Николай Василев, е липсата на кандидат на партията на последните 2 вота за президент. "През 2011 ще имаме кандидат, който ще се представи добре, особено, ако е бил обявен за европейски политик на годината", загатна кандидат-лидерът.

 

Николай Василев: Това десен бюджет ли е?
Бюджетът, предложен от правителството на ГЕРБ за 2010 година, е много "по-ляв" от този на Станишев и Орешарски. Така Николай Василев, който е автор на икономическите програми на НДСВ, коментира финансовата политика на новото правителство. "От времето на Луканов досега това е бюджетът с най-голямо преразпределение на БВП. То е с 1.5% повече дори и от времето на Жан Виденов", обясни ексминистърът. По време на управлението на тройната коалиция НДСВ беше поставило условие максимумът за преразпределение да е 40% и така по-голяма част от парите в държавата да остават в ръцете на хората, вместо да се събират от тях чрез данъци и акцизи и да се преразпределят от държавата под формата на социални разходи.
В новия бюджет е планирано да бъдат преразпределени 42.3%, при 38-39% за кабинета "Станишев", или с 2 млрд. лева повече, пресметна Николай Василев.