Министър Дянков: Нашата мисия е Зелена България

Новините

06-11-2009, 20:48

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

През октомври за първи път от нашето управление България има балансиран бюджет. с това се похвали финансовият министър Симеон Дянков пред членове на бизнес структурата на ГЕРБ във Варна тази вечер.

Той припомни, че в последните 3 месеца от управлението на тройната коалиция дефицитът в държавния бюджет беше съответно 120 мнл. лева през май, 380 млн. през юни, 505 млн. през юли. Още през първия месец от управлението на ГЕРБ дефицитът паднал под 100 млн., през септември вече е бил 72 млн., за да стигне до незначителен излишък през октомври. Това, според министър Дянков, означава

спад на икономическия и финансовия риск в България

и ще доведе до намаляване на лихвите, с които чуждите банки отпускат кредити на родните трезори.


На това място министърът беше прекъснат от влизането на варненския зевзек Росен Марков, който трудно се промъкваше между редовете в зала "Пленарна" заради огромната кутия в ръцете му. Пицата в нея, наречена на министър Дянков, беше закачка към далеч по-скромната по размери и екстри нейна посестрима, с която финансистът илюстрира проекто-бюджета за 2010 през журналисти в столицата преди седмица.
Министър Дянков използва срещата във Варна, за да оповести още една червена точка на екипа си: България вече е шампион сред страните-кандидатки за влизане в еврозоната. Досега Естония е била водачът в групата с най-нисък риск.


"Като излезем от кризата, а догодина определено тя ще свърши, ние трябва да сме готови с икономическите приоритети на нашето общество", каза Дянков.

За него най-важният въпрос сега е:

В коя област България може да стане номер 1 в ЕС?

Първата идея на министъра е да заложим на каузата Зелена България: да инвестираме в нови екотехнологии, да санираме сградите така, че те да пестят енергия, да наблегнем на използването на минералните извори, SPA туризма, здравните пътеки. Друга област, в която България може да се изяви, според министър Дянков, е земеделието. "Всички страни в ЕС твърдят, че искат да влязат във високите технологии, но това ще успеят да направят малцина. Затова вместо да се бутаме и да се преструваме, че ще станем голям център на високите технологии, по-добре да се обърнем към отрасли, в които традиционно сме най-добри", обясни министърът.


Отговаряйки на въпросите на поканените на срещата бизнесмени, Дянков обеща образованието и занапред да бъде приоритет на правителството.


"В досегашната си работа съм се занимавал с антикризисни програми, а в периодите, в които никъде по света не е имало криза, работата ми беше да се боря с бюрокрацията". Така финансистът отговори на въпрос за тежката бюрокрация, която спъва бизнеса. До 3 семици, според него, ще стане ясно дали народното събрание ще подкрепи предложените промени в Закона за ДДС. Те ще позволят по-строги мерки срещу   фирмите, които дължат данъци, за да не страдат коректните платци. Общините също ще получат правомощия да запорират банкови сметки и да конфискуват имущество за неплатени данъци.


Министър Дянков разви своя теория за бъдещето на българския туризъм, за реклама на който бюджет 2010 е заделил два 4.5 млн. лева. "И тук трябва да си зададем въпросите: Къде искаме да сме след 5 и след 10 години? и Къде можем да сме номер 1? Защото лайтмотивът отпреди 30 години

"Добре дошли в слънчева България" не върши работа

Слънчеви са също и Гърция, и Турция, и Египет.
Затова ни трябва стратегия и идея какво уникално, само наше, можем да предложим като туристически продукт".