В Европа инфарктите намаляват, при нас - обратно

Архив Варна

06-11-2009, 14:26

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

За пациентите с инфаркт най-важно е бързото постъпване в добре оборудвана болница - до 2 часа след началото на кризата, заяви днес във Варна проф. Жан-Пиер Басан, президент на Европейското кардиологично дружество през 2002-2004 г. Ако нa тях им бъде направена незабавно коронарография, прогнозите са значително по-добри.

През последните 20 години смъртността от сърдечно-съдови болести в Европа намалява, докато в бившите социалистически страни се увеличава, каза още проф. Басан. В момента в България от сърдечни болести умират 67 процента от всички починали пациенти. Годишно в страната има между 25 и 30 хиляди инфаркта. Според проф. Басан рискът за болните от коронарно заболяване да умрат е 5 пъти по-висок от този във Франция.

 

Правителствата на всички европейски страни не разбират, че основната заплаха са сърдечно-съдовите болести, а не онкологичните, коментира Басан. По думите му са необходими средства за провеждане на масови кампании за повишаване на обществената информираност по тези проблеми.
Две нови кардиологични болници - в Хасково и в Бургас, ще бъдат открити в България през следващата година, съобщи изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт Славейко Джамбазов.


В Милано и Прага вече се обучават лекарите, които ще работят в новия комплекс с кардиоторакална хирургия, който ще заработи в Плевен.


В България няма нормативна уредба за достъпа на пациентите с инфаркт до лечебните заведения, оплака се Джамбазов. В България сега работят едва 35 интервенционални кардиолози, а са нужни поне 70.