Национална грипна епидемия: Децата на училище - чак на 16-ти

Архив Варна

06-11-2009, 13:16

Снимка:

ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Болните от грип в страната достигнаха 210 на 10 000 души, затова Министерството на здравеопазването обяви днес Национална грипна епидемия. От понеделник всички училища в страната са във ваканция за 5 учебни дни.

Засега датата за тръгване на училище е 16 ноември, ако епидемията за страната или по места не бъде удължена още. Според МЗ е добре да се ограничават мероприятията, при които се събират много хора, но няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места. Дали ще работят яслите, детските градини и  университетите ще се решава по места. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват.
България изпраща помощ на Украйна в борбара с грипа стана ясно още днес. Страната ни ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура за 250 хил. лв. от резерва на ВМА. За Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.
Междувременно във Варна проф. Жан-Пиер Басан, президент на Европейското кардиологично дружество, заяви, че в момента хората истеризират покрай "свинския" грип. Няма данни, че той е по-опасен от "обикновения" грип, посочи ученият. Същата бе позицията и на проф. Петр Видимски, ръководител на кардиоцентъра на Университетската болница в Прага. Двамата посочиха, че  медикаментът "Тамифлу" не е ефикасен. Според тях хората не трябва да дават напразно пари, защото лекарството има и странични ефекти.