ГДБОП пак самостоятелна дирекция, връщат главния секретар на МВР

Новините

06-11-2009, 12:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ГДБОП да бъде възстановена като самостоятелна главна дирекция и длъжността главен секретар на МВР да бъде върната обратно на мястото на досегашния генерален секретар.

Това гласуваха вчера депутатите по време на дебата за промените в закона за МВР и ДАНС, предаде БГНС.
Сред организационните промени в закона фигурира и изискването към Министерството на вътрешните работи да преминат функциите по защита от бедствия, както и осигуряването на достъпа на гражданите до службите за спешно реагиране чрез единния европейски номер 112. Причината е свързана със закриването на Министерство на извънредните ситуации. Предвидено е създаване на Главна дирекция „Гражданска защита“ и на дирекция Национална система 112.
МВР става правоприемник на пасивите, активите, правата и задълженията на министерство на извънредните ситуации. Създава се и самостоятелна дирекция по миграция и български документи за самоличност. За усвояване на средства на ЕС по програми и средства, свързани с дейността на МВР се създава дирекция "международни проекти“, със статут на юридическо лице.
Дава се правo на синдикалните организации в МВР да участват в международни синдикални организации със сходни функции, както и правото им на организиране на различни форми на протест без спиране изпълнението на служебните дейности.
Със законопроекта се създава правна възможност общините в България да изграждат звена „общинска полиция“, като контролът и методическото ръководство върху дейността им да се осъществява от съответните областни дирекции и районни управления на МВР. Депутатите отложиха приемането на закона на второ четене, заради определения час, в който бе обявен парламентарния контрол.