Откриха склад за амфетамини до цеха за производството им във Владая

Новините

06-11-2009, 09:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В хода на разследването, свързано с разкритата лаборатория за таблетиране на амфетамин във Владая, служители на отдел “Наркотици” в ГДБОП откриха близо до

къщата още 2.5 килограма от субстанцията. Намереният наркотик e бил укрит в специално пригодени тайници, които осигурявали продължителното му съхранение. От откритото количество могат да бъдат изготвени около 500 000 таблетки, поясняват експертите.
Нелегалната нарколаборатория за синтетична дрога бе разкрита при акция на служители на отдел “Наркотици” на ГДБОП, съвместно с представители на Агенцията за борба с наркотиците /ДЕА/ на САЩ. Операцията бе проведена на 2-и ноември, когато антимафиотите атакуваха къща във Владая, собственост на Д.Т. Оказа се, че домът е приспособен за нелегално таблетиране на синтетична дрога. Лабораторията е оборудвана с таблетиращи машини, уреди за изсушаване, смесване и голямо количество помощни вещества.
По данни на разследващите амфетаминът се внасял в България полуготов, а в нелегалната лаборатория се извършвал последния етап на подготовката му за пазара – смесването и таблетирането. Там бяха открити над 150 кг от вече готовите хапчета дрога, опаковани в пакети от по половин и един килограм и разпределени в сакове. Освен хапчетата с логото на каптагон, бяха открити и много 9-милимитрови патрони част от които - хидрошокови.
От събраните до този момент данни се предполага, че освен място за таблетиране, къщата във Владая е подготвяна и за депо за съхранение на чист амфетамин. По този начин, чрез осигурената доставка на амфетамин и възможността за неговото продължително съхранение, се свежда до минимум рискът от залавяне при трафик на малки и по-често пренасяни до лабораторията количества амфетамин-субстанция, допълват специалистите.