Guardian: Шотландец намери съкровище за $2,5 млн

Архив Варна

06-11-2009, 07:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британецът Дейвид Бут за първи път в живота си излязъл да търси съкровище и намерил бижута на стойност около $ 2,5 млн., пише The Guardian.

За новото си хоби Бут, който е водач в сафари-парка Blair Drummond в шотландското графство Стирлингшир, си купил металотърсач. Той се поупражнявал с него едва 5 дни, при това единствено в двора на къщата си. Когато за първи път излязъл за истинско търсене на съкровище, той намерил златни украшения, изработени между 3 и 1 век пр. Хр.
Първоначално експертите оценили съкровището на 500 хил. фунта стерлинги, но след това сумата била увеличена на 1,5 млн. фунта стерлинги (около $2,5 млн). Бут веднага съобщил за находката на властите.
По закон, всички археологически находки, намерени на територията на Шотландия, принадлежат на държавата. Намерилият съкровище няма никакви права на собственик, но може да получи награда, равна на пълната стойност на съкровището. Специалистите вече нарекоха находката сензационна. Колекцията се състои от 4 златни украшения с формата на обръч, които се нанизват на врата. Две от тях са направени от местни майстори, едното е произведено в Южна Франция, а последната скъпоценност е дело на средиземноморски ювелири.