Националната преса в четвъртък

Архив Варна

05-11-2009, 09:18

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Обещават вдигане на заплатите, безспорно е водещото заглавие на днешната преса. Вади го "24 часа". "Повишаването на доходите на българското население" било магистрална цел в програмата за управление на правителството.

ГЕРБ ще промени и съотношението на осигурителната вноска между държавата, работодателя и работника, съобщава шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю във вестника.  Ще бъде намалена осигурителната тежест от 12:10:8% за 2009 г. към 12:8,9:7,1% за 2010 г.

Наред със Сергей Станишев и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов може да бъде обвинен за изнесения от Министерския съвет секретен доклад, пишат повечето от националните ежедневници днес. Бившият премиер ще бъде привикан до няколко дни, за да му бъдат повдигнати две обвинения, обяснява "24 часа". Едното е за изтеклата скандална справка, за която се твърди, че е писана от Иван Драшков, а другото - за 8 “изгубени” секретни документа. Очаква се на Станишев да бъде определена най-леката мярка за неотклонение “подписка”. “Ще има и втори обвиняем, когато му дойде времето, ще ви кажа името”, каза вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов. От Съдебната палата неофициално потвърдиха, че това ще е Сертов.

Узакониха просията, е друго интересно заглавие от вестника. Вече никой няма да преследва инвалиди и роми с бебета в ръка, просещи по светофари и тротоари, ако парламентът приеме промените в НК. Досега просията се наказваше с пробация до две години, но ако се извършва системно, т.е. просещият е заловен поне три пъти.


Драстично скачат наказанията за чиновници, изхарчили или наредили използването на бюджетни пари не по предназначението им.
Нормално е до месец лихвите у нас да паднат, цитира "24 часа" финансовия министър Симеон Дянков. Основания за твърдението си той намира в ниските оценки за политическия и икономическия риск за страната ни, давани от агенция "Ройтерс".

Идеи за подобряване работата на банките, което да доведе до облекчаване на кредитирането и до намаляване на лихвите, обсъдиха на среща вчера финансовият министър Симеон Дянков и изпълнителните директори на финансиращите институции. Сред идеите, които може би ще попаднат в предложенията, е отпадането на изискването бюджетните средства, управлявани от банките, да се гарантират на 100% с ДЦК. То било ненужно, защото банките били достатъчно стабилни. Премахването му пък щяло да освободи ресурс, който да се използва за кредитиране.

Още една тема, по която пишат всички вестници:
Грипната вълна се разраства и до края на седмицата може да достигнем 196 болни на 10 000 души. А ако показателят стигне 200, се обявява национална епидемия. Това съобщил вчера здравният министър д-р Божидар Нанев след правителственото заседание.
В момента епидемия била обявена в 5 области. Нанев обаче успокои гражданите, че данните за болните са аналогични като тези в цяла Европа, а страната ни е преживявала и по-лошо - през 2007 г. заболеваемостта от сезонния грип у нас стигнала 322 души на 10 000.
Оказва се обаче, че правителството на Сергей Станишев носи вина и за разпространението на грипа - през май т. г. не отпуснало средства за адекватно посрещане на болестта, добави д-р Нанев.


Вчера бе регистриран официално и петият смъртен случай от свински грип в България. Става дума за 27-годишен мъж от Петрич, който 10 дни се самолекувал, преди да потърси лекарска помощ.


Най-после!, възкликва "Труд". На 101-вия ден от управлението на ГЕРБ министърът на земеделието Мирослав Найденов внесе в Софийския окръжен съд иск за връщане на 16 000 дка рилски гори, харизани на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза преди 9 г.
Внесен бил и втори иск - за 5 млн. лева обезщетение към държавата за изсечения близо 30 000 кубика дървен материал от горите, дадени на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис III. Вадят царя от гората, е заглавието на "Стандарт" по темата.

Таванът на пенсиите ще падне едва през 2012 г., съобщава  "Сега". Промени в движението на бюджета на държавното обществено осигуряване изненадали вчера депутатите от социалната комисия в парламента. Там вече е записано, че таванът на новоотпуснатите пенсии, който трябваше да падне от 1 януари, остава до 31 декември 2011 г. Другата изненада: така шумно рекламираните добавки за старост и вдовишките надбавки ще се раздават от 1 юли, а не от 1 януари, както беше обещано.


Чехия може да излезе от Европейския съюз, е другата интересна тема в днешния брой на "Сега". Една от целите на чешкия президент Вацлав Клаус било връщането на изгубения суверенитет на страната след влизането в сила на Лисабонския договор за реформиране на ЕС, твърди заместник-ръководителят на канцеларията на чешкия президент Петр Гаек.


Лошите момчета се оказаха по-важни от мъжете Любо и Гонзо, пише "Монитор" днес. Друга тема от там: Още един министър от бившия кабинет ще се сдобие с обвинение до края на седмицата.


Новината щяла да бъде оповестена от Софийската градска прокуратура в петък. Дотогава се очаква бившият държавник да бъде извикан на разпит, на който след това да му се предяви обвинение за стопански престъпления.


Присъда от 6 години затвор застрашава всеки, който покани в нета ученик на среща, съобщава "Стандарт".

Блудството с дете е едно от най-тежките престъпления в цял свят. У нас обаче санкциите за това брутално престъпление са ниски. Затова екипът на правосъдния министър Маргарита Попова се е заел да промени Наказателния кодекс и да го приравни с този на редица европейски държави, съобщава ежедневникът.