Световната преса на 3 ноември

Архив Варна

03-11-2009, 07:27

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг е подписал указ за пълно помилване и освобождаване от затвора на британския наемник Сайман Ман, който миналата година беше осъден на 34 години лишаване от свобода по обвинение за подготовка на държавен преврат. Това пише The Guardian в днешния си брой.

Решението на Обианг било продиктувано от факта, че Ман има нужда от професионална медицинска грижа.  Ман беше задържан през 2004 годиана в столицата на Зимбабве Хараре, когато там се приземи самолетът с наемниците, предвождани от него. Пред съда Ман се разкая за това, че е подготвял преврат в богатата на нефт Екваториална Гвинея. Смята се дори, че един от съзаклятниците, планирали свалянето на правителството в африканската страна, е бил синът на Маргарет Татчер - Марк.


The Daily Mail
пък разказва как 30-годишният Бен Гарднер, бивш банков чиновник, е пребит до смърт от банда хулигани в южната част на Лондон след като настоял те да върнат вещерската шапка на приятелката му.


Гарднер и момичето се връщали от клуба, в който празнували Хелоуин. Пиян минувач, разхождащ се с група мъже и жени, дръпнал шапката и перуката на момичето и, когато приятелят й поискал те да бъдат върнати, мъжът плюл в шапката и я протегнал на Гарднер. В това време един от спътниците на крадеца ударил младежа в гръб по главата и, когато той паднал, цялата група пияни хулигани започнала да го рита до смърт.


Shanghai Daily
пише за 200 възрастни китайци, които се опитват да докажат, че са живи. Властите на провинция Хенан обявила старците за мъртви още преди 10 години и ги лишили от резрешение за жителство. Без този документ те не могат да получават пенсии и помощи. Според вестника, фалшивите смъртни актове били издадени през 1998 година, за да бъде намален официалният брой на жителите на селото и да бъдат спестени данъци.

 

Съвет по целесъобразността в Иран е одобрил преместването на столицата на страната заради нарастващата опасност от земетресение в Техеран, пише The Guardian. Инициативата за това е на върховния лидер на Иран Али Хаменеи. Сеизмолозите предупреждават, че в най-скоро време Техеран, избран за столица "погрешка", може да бъде разрушен от силно земетресение. Засега не е ясно дали столицата ще бъде преместена в съществуващ град или ще бъде построен нов.

 

Вестникът отбелязва, че през годините Иран често е сменял местонахождението на столицата си.