Пилотите хвалят пистата в Абу Даби

Архив Варна

31-10-2009, 20:00

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Пилотите от Формула 1 се изказаха ласкаво за новата писта „Яс Марина Сиркът” преди заключителното състезание за сезона „Абу Даби Гран при”.

Състезателите на „Макларън” Люис Хамилтън и Хейки Ковалайнен постигнаха най-добри времена в първата и втората свободни тенировки в петък. „Свършили са страхотна работа тук, заяви световният шампион Хамилтън. Наистина е приятно за каране трасе, има технични завои където стабилността при спиране е важна. Пистата е страхотна, единственото, което не харесвам, е тунелът, но е предизвикателство.” „Яс Марина” дебютира в света на Формула 1, а любопитното е, че пит-лейнът е свързан с пистата чрез тунел.
Пилотът на „Браун ГП” Дженсън Бътън, който в предпоследния кръг си осигури световната титла, също се изказа ласкаво за трасето. „Доста лесно е да направиш грешка тук, тъй като настилката не е равна – обясни англичанинът. - Много е предизвикателно. Бордюрите са много малки и можеш да бъдеш много агресивен през тях. Наистина не знам колко лесно ще бъде изпреварването, ще трябва да изчакаме самото състезание, но да караш тук е удоволствие.”
Преди последното си състезание с болида на „Ферари” Кими Райконен предположи, че изпреварванията може да са доста трудни по време на състезанието с 55 обиколки на „Яс Марина”. Има само няколко завоя около старта, където можеш да постигнеш разлика в скоростта и да изпревариш – твърди финландецът. – След това има толкова много трудни за спиране места и завои с бавна скорост, където стабилността на влизане и ускорението на излизане са важните фактори.