Прокуратурата и Сметната палата проверяват екопроекти за 700 милиона

Новините

30-10-2009, 14:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прокуратурата и Сметната палата проверяват еко проекти за 700 милиона лева, сключени при предишното управление. Това съобщи в петък в предаването „Тази сутрин” на бтв екоминистърът Нона Караджова.

Според нея проектите са сключени извън правилата, а върху разходването на средствата не е упражняван никакъв контрол. Правителството пък ще обмисля съдбата на други проекти за 500 млн. евро, също сключени по време на мандата на тройната коалиция.
„Екипът ми се е превърнал в пъдар. В момента се прави анализ на всички проекти, който ще бъде готов до десетина дни. След това ще го представя пред Министерски съвет. Правителството трябва да реши какво да правим с тези проекти за 500 млн. евро, при които не са спазени правилата. Умишлено са залагани условия, за да спечелят определени фирми. Други средства пък са давани след пряко договаряне. По ИСПА има 7-8 такива проекта. Трябва да решим дали да спрем тези проекти и да загубим вече вложените средства или да удължим сроковете  и харчовете по тях да продължат”, обясни Караджова.
Проверка на екоминистерството в родното село на Ахмед Доган – Дръндар показала, че срещу отпуснатите 2 млн. лв. за канализация и пречиствателна станция, реално свързани са само 20 къщи. В селото пък живеят 200 души.
„Предишното ръководство на министерството е похарчило над 700 млн. лв. за проекти в малки населени места. Същевременно към земеделското министерство има специална програма, по която селата могат да кандидатстват. Имам предвид програмата за развитие на селските райони”, обясни екоминистърът.
Караджова разказа, че заварила министерството с един инспектор, дирекцията за вътрешен одит пък била без шеф и само с двама служители, при десет свободни бройки. „Това означава, че съзнателно не са правени проверки. Четири години например никой не е проверявал Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда. Освен това не е имало критерии нито за одобряване на проекти, нито за избор на фирми”, възмути се Караджова.
Според нея с профуканите евросредства е можело да бъдат изградени голяма част от регионалните депа в страната и поне десет пречиствателни станции. Караджова обеща, че нарушителите ще бъдат санкционирани, като средствата ще бъдат удържани при следващите плащания по проектите.