Незаконна ограда отряза достъпа на собственици до имотите им

Архив Варна

30-10-2009, 17:39

Автор:

Даринка Илиева

Всичко от Автора

Незаконна ограда остави без достъп до имотите им собственици на лозя в метността „Сотира” във Варна. На 15-ти октомври Иван Янков отишъл да нагледа имота си.

Оказало се обаче, че няма достъп до него. „Един от съседите ни е преградил пътя до моето място с желязна ограда и врата, която е препречила входа до имота ми. Заради загражденията още 5-6 съседи не могат да стигнат до лозята си. Металната ограда опира точно пред вратата на имота ми”, разказа Янков.
Той твърди, че пътят, който съседът му е заградил, е обществен, а огражденията са вдигнати незаконно.
„Оградата и вратата, която е  с дистанционно управление, трябва да бъдат съборени. Сега до нашите имоти не може да стигнат нито пожарна, нито линейка. Аз не живея постоянно тук. Има обаче съседи, за които вилите са единствено жилище. Повечето са възрастни хора. Какво ще стане, ако се наложи да викнат линейка, а тя не може да стигне до болния?”, оплака се Янков.
Още на 15-и октомври той подал жалба в полицията. Оттам привикали на разговор съседа на Янков. Кварталният инспектор обаче обяснил на Янков, че трябва да се разбере със съседа си, след като сам е отказал да приеме ключ от незаконното съоръжение.
„Тези ограждения са върху пътя. Няма издадени разрешения за тях и трябва да бъдат махнати”, категоричен е Янков.
След разговор с  репортер от „Варна утре” на 19-ти октомври Янков подаде жалба в район „Приморски”.  На следващия ден специалисти от Техническата служба в районното кметство установиха, че пътят е ограден незаконно и металните съоръжения трябва да бъдат премахнати.
„Всички институции, към които се обърнах, реагираха светкавично. От район „Приморски” ми обясниха, че съседът е обещал да премахне незаконните ограждения. Оттогава мина една седмица, обаче металната ограда продължава да си стои, а аз не мога да вляза в имота си”, обясни мъжът.
„Жалбата все още не е стигнала до мен. Щом огражденията са незаконни, ще ги махнем”, отсече кметът на район „Приморски” Пламен Градинаров.Той обеща, че в понеделник ще провери случая и тогава ще може да каже какви действия ще предприеме екипът му.