До Коледа ще има присъда за убиеца на Роди

Архив Варна

30-10-2009, 18:40

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Делото за най-жестокото убийство, ставало някога във Варна – това на 21-годишната студентка Радостина Евтимова, може би ще приключи с присъда в средата на декември. Двама свидетели и експерти трябва да дадат показания пред съда на следващото заседание, насрочено за 7-ми декември. Обвиняемият Георги Цветанов заяви, че ще говори последен. След това се очакват пледоариите и решението на магистратите. Свидетелите са гаджето на обвиняемия - Пламена Жекова, и братът на приятеля на жертвата Петър Георгиев – Симеон. Новите експертизи, които трябва да бъдат представени, са на мобилния телефон на Георги и лаптопа на Радостина.

Убийството на Радостина не просто потресе Варна с животинската си жестокост, но изкара от летаргия дори студентите и те ден след ден простестираха с искания за бързи процеси и присъди за смъртта на Радостина и други техни колеги в началото на годината. Обезобразеното тяло на момичето бе открито на 6-и март тази година от сестра й Теодора и преятелката й Гергана Петкова в апартамента на Петър на ул. „Мир” 17. След като Радостина цял ден не отговаряла на мобилния си телефон и близките й не успели да се свържат с нея, двете момичета решили да я потърсят в жилището на приятеля й. Около 19 часа вечерта те били пред вратата. Никой не реагирал на позвъняванията, но външната врата се оказала отключена. Момичетата влезли и в една от стаите попаднали на шокираща гледка. Голото и обезобразено от зверски побой и десетки рани от нож тяло на Радостина било на леглото, със завързани ръце зад гърба, сред огромна локва кръв. Момичетата едва успели да съберат сили да извикат бърза помощ и полиция. Само няколко часа по-късно криминалистите вече имаха заподозрян: арестуван бе синът на местния лидер на СДС и общински съветник Цанко Цветанов – Георги. При обиск в дома на Цветанови, къдетомладежът продължава да живее, бяха открити лични вещи на убитото момиче, студентската й книжка, окървавеното й бельо, нейни и на Георги дрехи, изцапани с кръв, нож с 12-сантиметрово острие, отвертка, USB памет и лаптопа на Радостина, от който минути преди да бъде убита, тя е водила разговор с приятеля си Петър в скайпа. Най-зловещата нагходка на следователите обаче, беше в мобилния телефон на Георги: снимка на трупа на Радостина, направена по времето на убийството. От задържането си до ден днешен Георги е в ареста и твърди, че е невинен, въпреки доказателствата срещу него.

По време на разследването на бял свят излязоха фрапиращи подробности от фаталната за Радостина вечер. На всяка крачка криминалистите са натъкваха на отвратителни детайли около самото убийство. Дълго се чакаха резултатите от ДНК експертизите, които ще бъдат решаващи за резултата на делото.

Хиляди млади хора излязоха пред окръжния съд, за да искат справедливо наказание за убиеца. Състуденти и приятели на Радостина се срещнаха с тогавашния министър на правосъдието Миглена Тачева и искаха правителството да гарантира, че на убиеца няма да се даде възможност да се възползва от съкратеното съдебно производство и да получи присъда под 15-годишния минимум. Междувременно в сила влязоха промени в НК, според които при подобни тежки обвинения тази „екстра” на закона не може да бъде използвана. Така 7 месеца след зверското убийство на студентката, единственият заподозрян беше изправен пред съда.

Пред магистратите част от приятелите на Радостина възстановиха последната вечер на момичето. Часове преди да бъде убита в дома на приятеля си, тя била в дискотека „Тра ла ла” заедно с колеги - купонът бил организиран от университета. Имало дрескод – ангели и дяволи, затова на входа раздавали рогца и крилца. Когато компанията на Радостина и Георги решила да тръгне от заведението, младежът споделил, че има проблеми с родителите си и помолил Радостина да го приюти в апартамента на приятеля си. Със сигурност се знае, че в жилището Радостина е разговаряла в скайпа с Петър, който в това време бил в Англия, където е студент. Тя споделила с него, че Георги е с нея в жилището. Какво е станало след това и какво е предизвикало нечовешката агресия със сигурност знаят само убиецът и жертвата.

Според съдебно-медицинската експертиза по тялото и лицето на Радостина са преброени 54 удара с нож, като 90% от тях са нанесени докато момичето е било живо. Патолозите установили, че жертвата е била изнасилена и зверски пребита. От силните удари, сред които имало и такива, нанесени в твърд предмет, носът й е счупен, избити са и няколко зъба, има причинено мозъчно увреждане. Част от раните й доказват, че тя се е борила и защитавала до последно. Фатални за Радостина се оказват 4-5 от многобройните удари, които са засегнали жизнено важни органи, но, според патоанатомите, тя е дишала поне 10-15 минути след нанасянето им. Момичето е починало, задавено в собствената си кръв, като е умирало бавно, в пълно съзнание и в ужасни мъки. „Изпитвала е болка и реално е възприемала намеренията на убиеца. Осъзнавала е какво я чака”, твърди единият от експертите д-р Димитър Ганчев.

Според заключенията на патолозите момичето е било изнасилено преди да бъде убито и отново след това. Една от многобройните експертизи доказва, че сексуалната гавра постмортум е била извършена от убиеца с отвертката, която била открита в дома на Георги. Освен това около интимните й част имало изгаряния 1-2 степен, направени със запалка или свещ. Доказано е, че убиецът е продължил да нанася и удари с нож, след като Радостина е издъхнала. Според една от най-очакваните експертизи – за ДНК пробите, биологичният материал, открит под ноктите на Радостина, е на Георги. Противно на твърденията на адвокатите му за наличието на трета кръвна група на мястото на престъплението, експертите са категорични, че в жилището има следи само от двамата. По часовника на Георги имало следи от неговата и от кръвта на Радостина, както по ножа, бельото и дрехите, открити в дома му. Следи от местопрестъплението отговаряли напълно на снетите от дланите на Георги отпечатъци. След като адвокатите му не успяха да оборят ДНК-експертизата, те поискаха да бъде разпитан братът на Петър – Симеон.

Според техния клиент, Симеон бил в жилището след убийството - преди да бъде открито тялото на Радостина. Младият мъж ще даде показания на 7-и декември. Тогава с него пред съда трябва да застане и приятелката на Георги – Пламена, която изчезна мистериозно дни преди началото на процеса. Служителите на съдебна полиция не успяха да я открият на нито един от двата адреса, които е дала. Колегите й обяснили, че си взела отпуск, за да свидетелства по делото. На мобилния й телефон също никой не отговаря. Беше разпоредено момичето да бъде обявено за издирване. Никой не може да открие и баща й. Близките им смятат, че Пламена се страхува да свидетелства, защото Георги на няколко пъти я е пребивал и това била основната причина двамата да се разделят.

Според Варненската окръжна прокуратура виновен за зверското убийство е задържаният Георги Цветанов и обвинителите са категорични, че всички доказателства водят безусловно към тази теза. Защитниците на Георги лансираха версията, че на мястото е имало трети човек, който ранил и клиента им, но засега не могат да докажат твърденията си. В същото време пред магистратите беше представена разпечатка на чат в скайпа, според която някой се е свързал в мрежата със съквартирантката на Радостина – Живка, през акаунта на Георги докато той е в ареста. Момичето сподели, че получило няколко съобщения от него във времето, когато той вече е зад решеките. Единият въпрос бил зададен на 11-и март, броени дни след задържането на заподозрения. „Не искам да те разстройвам, за което се извинявам, но въпросът ми е дали хронологията в скайп може да се ползва като доказателство в съда”. На 11-и юли момичето получило следващото съобщение, с което Георги й изпращал целувки.