Осиновяването – процедури, срокове, документи

Животът

30-10-2009, 18:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Началото

Всяко семейство или лице, което иска да осинови дете, първо трябва да подаде писмено заявление до Дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес, за вписване в регистъра на семействата, чакащи за осиновяване.

Ако кандидат-осиновителят живее в чужбина, съответната Дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от компетентен орган в държавата по постоянно местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.


Осиновители могат да бъдат и чужди граждани, които са със статут на постоянно пребиваващи в България. Тяхното проучване също се извършва от съответната Дирекция "Социално подпомагане".
В заявлението кандидат-осиновителите трябва да напишат личните си данни, кратка история на семейството, информация за икономическото и социалното положение. В заявлението трябва да се посочат регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано. Това са социалните служби, които ще търсят дете за семейството. Задължително трябва да посочите мотивите си за осиновяването.

Документи

Семейството трябва да приложи документ, че не е лишавано от родителски права. Документът се издава от служба ГРАО по постоянен адрес на лицето.
Към заявлението трябва да се приложи медицинско свидетелство за физическо и психическо здраве. Трябва да си извадите и медицинско удостоверение за липса на хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други заболявания.
Прилага се и свидетелство за съдимост, както и документ, че срещу вас няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.
Трябват ви и документи, които да удостоверят доходите и имотно състояние на семейството.
Ако кандидатите за осиновяване са семейство, трябва да се приложи и удостоверение за сключен граждански брак. Тук е мястото да посочим, че всеки от съпрузите трябва да подаде горепосочените документи.
И накрая трябва да представите препоръки в писмена форма. Най-често препоръките за семейството дават роднини, приятели или пък съседи.
Към пълния комплект документи кандидат-осиновителите трябва да подадат в съответната Дирекция "Социално подпомагане" декларация за готовност за сътрудничество с институцията при наблюдението на отглеждането на детето. С тази декларация семейството удостоверява, че е съгласно да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.

Проучване

Проучването на кандидат-осиновителите започва след подаването на заявлението. Проучването, чиято цел е да установи годността на семейството да осинови дете, продължава три месеца и се прави от социален работник. Той трябва да проведе минимум три срещи с кандидат-осиновителите, като най-малко една от тях трябва да е в дома на семейството. Социалният работник трябва да се срещне поне веднъж с хората, дали препоръка за кандидат-осиновителите, и с членовете на семейството на лицето, което желае да стане осиновител.
След като приключи проучването на семейството, социалният работник изготвя доклад за годността на семейството или лицето да осиновят дете. В него социалният работник трябва да направи мотивирано предложение до директора на Дирекция "Социално подпомагане" за отказ или за издаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване.
Директорът на съответната дирекция Социално подпомагане трябва в седемдневен срок от представянето на доклада да издаде разрешение или мотивиран отказ за вписване в регистъра на осиновяващите.

Във всяка община има съвети по осиновяване, които трябва да предложат на кандидатите деца, отговарящи на изискванията на семейството.

Новият Семеен кодекс

С приемането на новия Семеен кодекс се съкращава времето между изоставянето на детето и намирането на нови родители. С промените вече се допуска осиновяване без да има изрично съгласие на биологичните родители. Това може да стане, когато детето е настанено в социален дом, а родителят не го е потърсил в продължение на шест месеца, без да е изтъкнал основателни причини за това. Ще се разрешава осиновяване без съгласие на родителя и когато той трайно не полага грижи за детето, не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин. Съветите по осиновяване във всяка община пък ще заседават три пъти месечно и това също ще облекчи тромавата процедура.