Полиция води в съда свидетели срещу Иван Славков

Архив Варна

30-10-2009, 18:35

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Седем от свидетелите по делото срещу бившия общински съветник от ДПС Иван Славков ще бъдат доведени в съда утре, 2-и ноември, от полицията. Това разпореди съдебният състав, след като призованите пропуснаха последното заседание. Делото беше отложено с две седмици, тъй като единият от петимата обвиняеми – Пейчо Пейчев, беше опериран.

Само петима от общо 24-мата задържани по прословутото „мегадознание 130” решиха да застанат пред съда. Останалите се споразумяха с прокуратурата, признаха всички повдигнати срещу тях обвинения и получиха малки присъди. Обвиняемите ще отговарят пред съда за това, че са участвали във въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, пране на пари, склоняване към проституция и трафик на хора, създадена и ръководена от Иван Славков. Освен бившия президент на ФК „Спартак” на подсъдимата скамейка са Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пеев и Свилен Николов. Според обвинението Славков създал групировката през есента на 1996-а година. Останалите обвиняеми, както и други мъже, се включвали към действията на групата в различни периоди. Прокуратурата твърди, че Янко Колев започнал да работи с тях през пролетта на 2001-а година и ръководел ударните групи, контролиращи проституиращите жени. От есента на 2003-а Свилен Николов поел движението на финансовите постъпления от проституция, като водел точно счетоводство и предавал информацията нагоре в йерархията. Същата година към групата се присъединили и другите двама обвиняеми, като първоначално Пейчо събирал парите от сводниците, а Николай – от проституиращите травестити. След лятото на 2004-а година групата добавила към дейността си търговия с хероин, кокаин и амфетамини, твърди прокуратурата. Според разследващите, само година по-късно около престъпната групировка гравитирали повече от 80 души.

През есента на 2007-а година започнаха ударите срещу групата. Първо бяха разбити няколко бардака във Варна и на Златни пясъци. През следващите месеци полицаите разкриха голямо количество оръжия и боеприпаси на различни места в града, по пътя за Добрич, край Каменар, Суворово и Кичево. Част от оръжията бяха намерени до стадион „Спартак”, други – заровени извън града, близо до лонда с фекалии, която трябвало с миризмата си да отблъсква от мястото кучетата.

Иван Славков стана третият общински съветник от Варна, срещу когото беше организиран тежък удар от полицията. Седмица след показния арест на колегите му от общинския съвет Веселин и Христо Данови, полицаите завардиха стадион „Спартак” и офисите на Славков. Самият той няколко часа преди полицейската акция прекоси границата с Турция, където постъпи в болница за операция на жлъчката. Първоначално се твърдеше, че никой не търси съветника за нищо. Едва ли обаче това е причината той да реши да се прибере във Варна. Необезпокояван, наистина. Според една т версиите за връщането му, то било договорено директно с шеф от ДАНС, който го и чакал на летището в София. Почти веднага след това Славков беше приет в болница. Малко по-късно пред болничната му стая се появи полицейска охрана. Твърдеше се, че униформените са там по молба на общинския съветник, но броени дни по-късно той беше изведен от болницата с белезници и прехвърлен в ареста в средата на октомври. След няколко отказа от страна на магистратите да променят мярката му за неотклонение Славков реши тази пролет да атакува парламента от ареста. Той се кандидатира в Сливенски многомандатен район от името на партия „Обединение на българските патриоти”. Съдът обаче го остави зад решеткитеи, позовавайки се на тежките обвинения срещу него, му отказа имунитет и свобода за предизборна агитация. Така политическата кариера на Славков, беше прекъсната. Бизнесменът влезе в политиката преди 8 години. Съпартийците му умело използваха официално опровергания по-късно слух, че младият политик е роднина на тогавашния земеделски министър Мехмед Дикме и чертаеха за него светло бъдеще във властта.

Преди да започне делото срещу Славков, той поиска чрез адвокатите си отвод на варненските магистрати и настоя делото му да се гледа в друг град, но и това му беше отказано. Той от своя страна пък отказа да признае вината си и отхвърли предложението на прокуратурата за 4-годишна ефективна присъда. Славков продължава да твърди, че е невинен и, че може да го докаже в съда.

Според Варненската окръжна прокуратура престъпната дейност на Иван Славков започнала малко след като той напуснал официално спецчастите на МВР през 1994-а година. След една година от същото звено си тръгнал и колегата му Веселин Жеков, известен като Весо Полицая. През 1996-а година Славков и Веселин Данов започнали да „работят” заедно, като организирали своя мрежа от проститутки, твърдят държавните обвинители. Работещите във Варна и курортите момичета плащали на тандема по 100 долара плюс 33 процента от заработеното от тях. С останалите пари се разпореждал Весо Жеков като ги разпределял между сводници и охранители и заделял за себе си, пише в обвинението. Две години по-късно бизнеспартньорството обаче се разпаднало. Веселин Данов бил изваден от схемата поради непреодолими разногласия с другите двама. След „раздялата” Славков започнал да прибира по 50 процента от парите на проститутките, а другата половина Жеков продължил да разпределя по старата схема. Постепенно групата влязла и в бизнеса с дрога като се оформили наркогрупи, които действали извън бригадата на Славков, смятат обвинителите. Те твърдят, че през 2000-а година Славков печелел по 7000 лв. седмично само от стотината проститутки, които работели за него в хотел „Черно море”. Отделно той прибирал по 25 % от обората на клубовете, които контролирал. По това време при него като шофьор започнал „работа” Янко Колев. Той обаче успял бързо да израстне в йерархията и се заел с ръководството на ударните групи. Първоначално той беше под домашен арест, но неизвестни запалиха колата на приятелката му пред дома им. После Янко посегна на живота си, като се нагълта с хапчета, но беше спасен.

Делото срещу петимата обвиняеми се очаква с огромен интерес. Юристи коментират, че ако адвокатите на Славков успеят да докажат пред магистратите, че клиентът им е невинен по повдигнатите му обвинения, това ще бъде сериозен удар срещу останалите 19 от групата, които се признаха за виновни и влязоха в затвора. Ако прокуратурата пък успее да докаже тезата си, Славков го очакват много повече от предложените му преди време 4 години затвор. Освен това в този случай приходите, имотите и харчовете му ще бъдат щателно проверени от комисията „Кушлев.