Бяло знаме на Черната скала

Туризъм

30-10-2009, 18:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Черната скала е като Страшното или Свинското езеро в Рила – привлича заради самото име. Близо триста метра отвес, внушителна гледка и не малка доза респект към самата природа. Черната скала не би изпъквала толкова, ако не се намираше в по-ниската част на планината – на не повече от 1500 метра надморска височина. Навсякъде гора, растителност и изведнъж, подобно на гърбица в зелената снага на гората, се появява тази внушителна канара.

Маршрутът е удобен за половиндневен поход, ако се намирате в Боровец. Стига се за около час от курорта по черен път. Същият, който води и до хижа Марица. Само дето трябва внимателно да се оглеждате, когато наближите. Една почти незабележима пътечка се откъсва от пътя и продължава около стотина метра надолу, за да ви изведе пред внушителната гледка, разкриваща се от Черната скала.

Историята на нейното име е като на нашето Черно море. По време ва Втората световна война фашистите са хвърляли партизаните в пропастта. Още от него време стои железен кръст на самата скала. И сякаш, за да оправдае името си, и днес тази природна забележителност привлича смъртта. Става въпрос не за насилствено погубване на живота, а за самоубийства. Те са три за последните пет години.

Всичко това го разказват местните полицаи. Самите те се изумяват при едно от тези самоубийства. Млад мъж от близкото село, си хваща такси, плаща си и слиза в Боровец. Хваща пътя нагоре. Един час изкачване. Стига до скалата...

Не е имал сериозни психични проблеми. Подобна е съдбата и на другите – клатят глава полицаите. И споделят, че след това е много трудно да се вадят телата от пропастта. Налага се да викат Планинската спасителна служба заради необходимостта от специална екипировка. Иска им се да няма повече такива инциденти тук. Дори, ако трябва предупредителна табела да сложат или бяло знаме да развеят – като знак може би, че твърде много нещастие се е събрало около скалата и е време и те и тя да си починат.

Като оставим настрана негативната статистика, на самата скала човек може да прекара и час, стига апетитът му за красиви гледки да е голям. Мястото е обезопасено с железен парапет. Въпреки това вниманието трябва да е повишено. Като цяло Рила е планина с огромен заряд, който се проявява именно покрай нейните забележителности. Черната скала е само една от тях.