Как се става приемен родител

Животът

30-10-2009, 18:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Приемната грижа в България има осемгодишна история. У нас вече има над 260 регистрирани приемни семейства. Въпреки това във всичките 140-те дома в страната по последни данни са настанени над 8 000 деца. Една трета от тях са бебета, които прекарват най-важните първи години от живота си в социални институции и в очакване за ново семейство.

Защо е важна приемната грижа? Защото не всички от тези над 8 000 българчета, настанени в институциите, чакат да бъдат осиновени. Сред тях има деца, оставени за временно отглеждане в домовете. Приемната грижа е алтернатива на живота в домовете, защото дава на децата възможност да растат в семейна среда, обградени от любов и внимание. Това е грижа за дете в риск, което е настанено в дом или трябва да бъде изведено от семейната му среда за известен период от време.

Как се става приемен родител? След като сте заявили желанието си да станете приемен родител в Отдела за закрила на детето или сте се свързали със сдружение/фондация, която се занимава с обучение на приемни семейства, ще бъде насрочена информационна среща. Тя трябва да запознае кандидатите с това какво всъщност е приемна грижа и изискванията, на които трябва да отговарят приемните родители. Социалните работници ще ви оставят въпросник, който трябва да се попълни от всички членове на семейството. След това започва оценяването на кандидатите за приемни родители. Ще последват още няколко срещи – семейни, на които присъстват всички членове на домакинството, индивидуални – всеки кандидат ще отговаря на въпроси, свързани с детството му, образованието, работата, семейството и др., и среща с поръчителите на семейството.

Приемните родители трябва да имат добро самочувствие. Трябва да са отворени и адаптивни към различни от техните виждания за разрешаването на проблеми или справяне с различни типове поведение. Много е важно семейството да може да работи в партньорство със социалните работници, лекарите, децата и биологичните им родители, ако се наложи. Кандидатите трябва да осигурят стабилна семейна среда, да разполагат с подходящи жилищни условия, да са в добро здраве, да са комуникативни, толерантни и др.

Кой може да стане приемен родител? Може да сте семеен или не, да имате или нямате деца, да работите или да сте безработен. Най-важното е да имате добри родителски умения и да разполагате с време, за да дадете нужните грижи, внимание и обич на детето.

Не може да станете приемен родител, ако сте бил осъждан, намирате се в лошо здравословно състояние, имате проблеми с алкохола или наркотици.

Обучението Обучението зависи от вида на приемната грижа, за която кандидатствате – професионална или доброволна. Обикновено е разделено на модули, в които се засягат теми, свързани с деца в риск, социалните институции, последствията от институционализацията на децата, прилики и различия между приемничество, осиновяване и настаняване при близки и роднини, раздяла и др.
Обучението продължава няколко месеца, през които ще може да обсъдите притесненията, страховете и най-честите проблеми, с които се сблъсква приемният родител.
Всички приемни семейства получават финансова помощ за издръжка на детето, а професионалните приемни родители получават и заплата. Месечната издръжка на детето расте правопропорционално на възрастта на малчугана.

Одобрението След като кандидатите са преминали успешно през оценяването и обучението, социалния работник на семейството изготвя доклад. Семейството трябва да се запознае с него и, ако одобрява съдържанието му, да го подпише. Докладът се представя пред Отдела за закрила на детето по местоживеене на кандидатите.
Към всяка община има сформирана Комисия по закрила на детето, на която са делегирани правата да одобрява кандидатурите за приемни семейства. Комисията се запознава с Доклада от оценяването. При възникнали неясноти и въпроси по отношение на оценката, комисията може да реши да се срещне със социалния работник на семейството и/или самото семейство. Решенията, които комисията може да вземе, са да не одобри семейството, да изиска допълнителна информация или оценка от социалния работник и да одобри кандидатите. При одобрение се изготвя заповед семейството да бъде вписано в Регистъра на приемните родители, който се поддържа от Отдела за закрила на детето.

Детето Подготовката на детето и семейството започва преди фактическото преместване на малчугана в новия му дом. Първата им среща става на мястото, където живее детето. Там се провеждат още няколко такива срещи. След това детето посещава дома на приемното семейство. Постепенно посещенията му при приемното семейство стават по-чести и за по-продължителен период от време, докато детето бъде настанено за постоянно.
Приемното семейство трябва да се запознае с хората, които са се грижили за детето. От тях то ще получи информация за характер, навици, любими занимания и реакции на детето. Важно е да знаете, че през цялото време приемното семейство получава подкрепа и консултации от социални работници, педагози и психолози. Социалният работник провежда регулярни срещи както с детето, така и с приемното семейство.

Варна Във Варна социалната услуга „Приемна грижа”предоставя сдружение “Съучастие”. Сдружението провежда информационни кампании, набира, проучва и обучава кандидати за приемни родители, осигурява социална и психологическа подкрепа на приемните семейства и децата, настанени в тях. „Съучастие” работи в партньорство с Отдела за Закрила на детето и институциите за отглеждане на деца в морската столица. В момента 21 деца са настанени в 17 приемни семейства. В морската столица вече има 11 професионални приемни родители и 6 доброволни приемни семейства. Други осем семейства в момента се обучават за приемни родители.

Центърът за приемни родители разполага с квалифициран екип от социални работници, психолози и педагози, които са готови да обсъдят с всяко семейство какво представлява приемната грижа, какви са проблемите на децата, които се нуждаят от нея, и да му помогнат да прецени дали то е подходящо да стане приемно.