Идва епидемия от свински грип до месец

Архив Варна

12-10-2006, 00:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„До месец заболелите от свински грип в страната могат да достигнат епидемиологичен пик и у нас да бъде обявена епидемия. Най-песимистичната прогноза, която е направена от експерти на здравното министерство въз основа на математически модели и формули, е свинският грип да засегне 30% от населението в страната”. Това съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев в предаването на btv „Тази сутрин”.

 

До момента в цялата страна са регистрирани над 200 души болни от мутиралия грипен вирус, според д-р Нанев обаче реалният брой на болните е много по-висок. В момента заболеваемостта в страната е 120 на 10 000. За да бъде обявена епидемия от свински грип, стойностите трябва да стигнат 180 на 10 000. Здравният министър съобщи, че ваксината срещу свински грип, която се разработва, ще бъде доставена в България най-рано през януари. Ведомството обаче подготвя нова поръчка за ваксини „Тамифлу”, които ще бъдат раздадени на лечебните заведения в страната.

450 милиона лева по-малко в сравнение с тази година са предвидени за здравеопазване в бюджет 2010. Така за здравеопазване през следващата година в бюджета са отредени 2,65 млрд. лева. Министър Нанев заяви, че намаление на средставата, които държавата отделя за здравеопзване, ще има само при болничната помощ.”Ще оптимизираме болниците. Те ще бъдат по-малко, но по-качествени”, обясни д-р Нанев. Той беше категоричен, че догодина няма да има увеличение на здравната вноска, след това обаче трябва да се помисли под каква форма да се увеличи вноската за доброволното здравно осигуряване.