Парламентът ще гласува облекчението за наемане на работници от чужбина

Туризъм

24-04-2024, 16:40

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сдруженията на заведенията поставиха като най-голям проблем вноса на кадри при първата си среща с Евтим Милошев.

Народното събрание се очаква утре да гласува на първо четене промените в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа. Те минаха вчера на първо четене в Комисията по вътрешен ред и сигурност и в Комисията по туризъм.

Промените са изключително важни за туристическия сектор и за предстоящия летен сезон, тъй като липсват кадри по Българското Черноморие. „Надяваме се утре законът да мине на първо четене и в зала, и да бъде подкрепен от всички депутати, защото е важен за туризма“, заяви пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той благодари за бързата и експедитивна работа на председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност Маноил Манев и на председателя на Комисията по туризъм Ертен Анисова, които скоростно са внесли промените за разглеждане. Алибегов се надява бързо да минат и на второ четене през комисиите и зала, за да влязат в сила преди ваканцията на депутатите заради парламентарните избори.

„На прага на летния сезон за ресторантьорския бранш в България най-сериозният проблем, с който се сблъскваме, е тежката процедура при наемане на сезонни работници от трети страни. Вносът на работна ръка е изключително тромав, с много тежки и бавни процедури, а български работници няма“, подчерта Ричард Алибегов. Според него с промените в закона ще се отпушат процедурите, които в момента отнемат до 6 месеца за издаването на работна виза на чужденци.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев също присъства вчера на заседанието на ресорната комисия в парламента. Той обяви, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. „Приемането на този законопроект е знак за това как депутатите подкрепят работата на работодателите в този сложен момент. Това би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент“, подчерта Милошев.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите на промените.